Доступність посилання

ТОП новини

МЗС домовляється з союзниками з Балтії захищати історичну правду від спотворень Росією


Голова МЗС Дмитро Кулеба провів низку телефонних розмов із колегами
Голова МЗС Дмитро Кулеба провів низку телефонних розмов із колегами

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в телефонних розмовах із колегами з країн Балтії домовлявся, зокрема, про спільний захист історичної правди від спотворень із боку Росії в часи 75-ї річниці закінчення Другої світової війни, повідомили в міністерстві.

Ця тема була серед порушених у розмові з Урмасом Рейнсалу, головою МЗС Естонії, яка як непостійний член Ради безпеки ООН у травні буде головувати в Раді.

Дмитро Кулеба подякував за тверду підтримку Естонією позицій та інтересів України в рамках непостійного членства Естонії у Раді безпеки ООН у 2020–2021 роках і висловив сподівання на ефективну взаємодію під час естонського головування в Раді безпеки ООН у травні 2020 року, мовиться в повідомленні.

«Сторони домовилися докладати зусиль задля протидії поширенню Росією спотворених історичних фактів, у т. ч. щодо річниці завершення Другої світової війни. Обговорення в РБ ООН 8 травня теми Другої світової війни має на меті поширювати правдиві факти про європейське історичне минуле як основу для мирного й дружнього співіснування народів», – наголосили в міністерстві.

У перебігу розмови голова МЗС Естонії запевнив у незмінності підтримки Естонією суверенітету і територіальної цілісності України і наголосив на необхідності збереження міжнародного санкційного тиску на Росію до повного виконання Росією Мінських домовленостей і деокупації українських територій. Дмитро Кулеба поінформував Урмаса Рейнсалу про безпекову ситуацію на Донбасі й зусилля України задля прогресу в рамках «нормандського формату», – повідомили в МЗС.

В іншій розмові, з міністром закордонних справ Латвії Едґарсом Рінкевичсом, «співрозмовники відзначили ефективну співпрацю України та Латвії у міжнародних організаціях, зокрема, Генасамблеї ООН; Дмитро Кулеба й Едґарс Рінкевичс наголосили на важливості спільної боротьби за історичну правду».

І в перебігу цієї розмови голови МЗС України й Латвії обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, стан переговорного процесу в «нормандському форматі». «Едґарс Рінкевичс підтвердив незмінність підтримки Латвією суверенітету й територіальної цілісності України. Міністри погодилися, що санкційна політика щодо Росії має зберігатися до повної деокупації українських територій і прогресу в виконанні нею Мінських домовленостей», – повідомили в МЗС України.

Останнім часом керівництво Росії, серед того й її президент Володимир Путін, робить дедалі більше заяв, зокрема, щодо нинішнього погляду Москви на обставини навколо початку Другої світової війни чи участь різних народів тодішнього СРСР у протистоянні нацизмові. Такі заяви історики називають ревізіоністськими. При цьому у відповідь на викриття неправди Кремля там звинувачують самих критиків у «спотворенні історичної правди» в її московській версії.

XS
SM
MD
LG