Доступність посилання

ТОП новини

Україна має «відігравати центральну роль» у захисті прав людини в Росії – Ясько


Дії поліції Росії під час затримання учасника акції протесту, Москва, 10 серпня 2019 року
Дії поліції Росії під час затримання учасника акції протесту, Москва, 10 серпня 2019 року

Україна має підтримати людей, права яких порушуються в Росії, заявила голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавета Ясько, коментуючи в інтерв’ю виданню LB.ua справи проти учасників літніх протестів у Москві та інших російських містах.

«Україна має відігравати провідну роль у моніторингу таких процесів і захисті прав і свобод людини в Росії, у всіх авторитарних країнах. Ми розуміємо, що це таке – бути жертвою репресій. І президент Зеленський не раз говорив, що Україна може стати тим місцем, куди б приїжджали всі ті, хто бореться за права людини в своїх авторитарних країнах. Ми хочемо бути таким майданчиком», – заявила 28-річна депутатка від партії «Слуга народу».

Ясько додала, що надання громадянства України втікачам від репресій у Росії має бути контрольованим.

«Я вважаю, що повинні існувати спеціальні служби, які повинні перевіряти цих людей: чи є ті дійсно лібералами… Так, я підтримую цю ідею, але вважаю: тут повинен бути присутнім суворий контроль», – сказала Ясько.

23 вересня делегація Верховної Ради України офіційно відмовилася взяти участь в осінній сесії Парламентській асамблеї Ради Європи, яка відбудеться з 30 вересня до 4 жовтня. Голова делегації Єлизавета Ясько назвала таке рішення «способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ». Водночас, за її словами, члени делегації проводитимуть консультації з партнерами по ПАРЄ.

Парламентська асамблея Ради Європи 26 червня погодилася повернути делегацію Росії без санкцій. У відповідь на це делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ покинули зал засідань.

У Кремлі після рішення ПАРЄ про відновлення права голосу російської делегації заявили, що мають намір «послідовно і терпляче роз’яснювати» Заходу «ситуацію з Кримом».

XS
SM
MD
LG