Доступність посилання

ТОП новини

Уряд затвердив знання і вміння, які повинен мати вчитель початкової школи


Професійний стандарт вчителя початкових класів став першим профстандартом в Україні, який затвердили на національному рівні, додали у МОН
Професійний стандарт вчителя початкових класів став першим профстандартом в Україні, який затвердили на національному рівні, додали у МОН

Міністерство соціальної політики затвердило професійний стандарт вчителя початкової школи, що визначає його компетентності, знання і вміння. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки, яке підготувало стандарт.

За повідомленням, у документі чітко виписана загальна інформація про стандарт, навчання і професійний розвиток вчителя, а також конкретний перелік його функцій. Їх визначено вісім:

  • Планування і здійснення освітнього процесу
  • Забезпечення і підтримка навчання, виховання і розвитку учнів в освітньому середовищі та родині
  • Створення освітнього середовища
  • Рефлексія та професійний саморозвиток
  • Проведення педагогічних досліджень
  • Надання методичної допомоги колегам з питань навчання, розвитку, виховання й соціалізації учнів початкових класів закладу загальної середньої освіти
  • Узагальнення власного педагогічного досвіду та його презентація педагогічній спільноті
  • Оцінювання результатів роботи вчителів початкових класів закладу загальної середньої освіти.

Професійний стандарт вчителя початкових класів став першим профстандартом в Україні, який затвердили на національному рівні, додали у МОН.

Читайте також: Знову до школи. Скільки коштує підготувати школяра до навчання?

«Це вперше не тільки на національному рівні затверджено професійний стандарт, а й докладно, по-поличках розкладено, яку кваліфікацію повинна мати людина, що хоче бути або працює вчителем. У цьому документі немає розмитих формулювань, кожна компетентність, знання, вміння чітко виписані. Й це дуже важливо, адже так ми дали абсолютно новий інструмент і для роботодавців, і для університетів, що готують майбутніх педагогів», – пояснила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Стандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя під час його прийняття на роботу, атестації чи сертифікації, присвоєння категорії.

XS
SM
MD
LG