Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники узбецької служби Радіо Свобода отримують погрози напередодні президентських виборів


За один день, 16 жовтня, всього за 30 хвилин в Telegram-каналі узбецької служби з’явилися десятки повідомлень з погрозами журналістам RFE/RL
За один день, 16 жовтня, всього за 30 хвилин в Telegram-каналі узбецької служби з’явилися десятки повідомлень з погрозами журналістам RFE/RL

Співробітники узбецької служби Радіо Свобода (Радіо Озодлік) почали отримувати погрози вбивством напередодні президентських виборів, які мають відбутися наступного тижня.

За один день, 16 жовтня, всього за 30 хвилин в Telegram-каналі узбецької служби з’явилися десятки повідомлень з погрозами журналістам RFE/RL.

У повідомленнях були погрози вбивством та сексуальним насильством, які супроводжувалися зображеннями з порнографічними елементами та ідентичного змісту повідомленням: «Справжня мета Озодлік – організувати заколот в Узбекистані, порушити мир і дискредитувати нашого президента». У повідомленні також містилися образи на адресу співробітників узбецької служби Радіо Свобода і їхніх матерів.

Повідомлення надходять переважно з анонімних акаунтів. Втім, співробітникам Радіо Озодлік вдалося з’ясувати, що принаймні дві погрози надійшли від акаунтів користувачів, які просувають політику уряду щодо збройних сил.

Президент RFE/RL Джеймі Флай назвав погрози «огидними» і закликав уряд Узбекистану негайно припинити свою тактику залякування щодо незалежних ЗМІ.

Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв позиціонує себе як демократичного реформатора після того, як він захопив владу у 34-мільйонній країну після смерті свого авторитарного попередника Іслама Карімова у вересні 2016 року. З наближенням президентських виборів, запланованих на 24 жовтня, у країні почастішали арешти та напади на блогерів і журналістів.

Сайт Радіо Озодлік кілька разів блокували, а запити Радіо Свобода про офіційну акредитацію кореспондентів у країні лишилися без відповіді.

У рейтингу свободи преси від «Репортерів без кордонів» за 2021 рік Узбекистан посів 157-ме зі 180 місць.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG