Доступність посилання

ТОП новини

Президенти країн «Вишеградської четвірки» закликали Лукашенка до політичного виходу з кризи (виправлено)


Президенти Польщі, Словаччини, Чехії й Угорщини Анджей Дуда, Зузана Чапутова, Мілош Земан і Янош Адер виступили із спільною заявою, в якій «висловили найглибше занепокоєння щодо президентських виборів в Білорусі, результати яких не були прийняті білоруським суспільством».

Лідери країн V4 закликали владу Білорусі «відкрити шлях до політичного вирішення, дотримуватись головних прав і свобод людини, відійшовши від використання насильства щодо мирних демонстрантів».

Президенти країн «Вишеградської четвірки» підтримали «право білоруського народу на вільні, чесні й демократичні президентські вибори». Лідери країн V4, мовиться далі в заяві, вітають проведення екстреної зустрічі лідерів ЄС із метою «розпочати діалог між представниками білоруської влади і суспільством».

Президенти Польщі, Чехії, Словаччини й Угорщини закликали також «закордонних діячів утриматися від дій, які б підривали незалежність і суверенітет Блорусі».

(Виправлено: спершу в новині містилася помилкова згадка про заклик у цій заяві до влади Білорусі організувати нові, міжнародно легітимні й визнані вибори; ця згадка була в чеському перекладі заяви, укладеної англійською мовою, як його спершу оприлюднила канцелярія президента Чехії – пізніше переклад виправили, прибравши з нього згадану фразу, якої не було в англійському оригіналі – ред.)

XS
SM
MD
LG