Доступність посилання

ТОП новини

Четверо підозрюваних у вбивстві президента Гаїті загинули під час стрілянини, ще двох затримали


Президента Жовенеля Моїза вбила в його будинку 7 липня. Його дружину госпіталізували з важким пораненням
Президента Жовенеля Моїза вбила в його будинку 7 липня. Його дружину госпіталізували з важким пораненням

Поліція Гаїті заявила про загибель чотирьох ймовірних «найманців» і затримання ще двох й зв’язку з убивством президента країни Жовенеля Моїза в його будинку напередодні.

Інші підозрювані все ще на волі, стверджують правоохоронці.

Вбивство 53-річного президента Моїза створило виклики щодо того, хто успадкує його посаду, і поставило бідну острівну державу під загрозу подальшого хаосу.

Тимчасовий прем’єр-міністр Клод Жозеф оголосив національний «стан облоги» і заявив, що наразі виконуватиме обов’язки голови держави.

Від початку не було жодних версій щодо того, хто стояв за вбивством. За повідомленнями, нападники на дім голови держави в передмісті столиці Порт-о-Пренс були в масках, які носять службовці Управління США по боротьбі з наркотиками.

Читайте також: Світові лідери співчувають родині вбитого президента Гаїті

Перша леді Мартін Моїз була важко поранена. Як повідомляється, її транспортували повітрям до Флориди для лікування.

У жовтні 2018 року під час церемонії, присвяченій 212-й річниці смерті засновника держави Жан-Жака Дессаліна, в Моїза стріляли. Президент серйозно не постраждав і був евакуйований в безпечне місце, але трьох його охоронців поранили.

У березні у Гаїті відбулися акції протесту проти запропонованих Моїзом поправок до конституції. Серед запропонованих заходів було скасування посади прем’єр-міністра і верхньої палати парламенту – Сенату, а також дозвіл президенту обіймати два п’ятирічні терміни поспіль (зараз між ними має бути перерва). Референдум був призначений на 27 червня, але його перенесли на невизначений термін.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG