Доступність посилання

ТОП новини

На Сумщині з Великої Писарівки, яка перебуває під обстрілами, вивезли всіх дітей


Прикордонний пункт пропуску у Великій Писарівці до початку повномасштабного вторгнення РФ, 2021 рік, архівне фото
Прикордонний пункт пропуску у Великій Писарівці до початку повномасштабного вторгнення РФ, 2021 рік, архівне фото

З Великої Писарівки на Сумщині, яка перебуває під майже безперервними обстрілами російських військових, евакуювали всіх дітей. Про це в 18 березня ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) повідомила кореспондентка Радіо Свобода Альона Яцина, яка перебуває безпосередньо в громаді.

«Наскільки нам відомо і наскільки нам звітують, то дітей вже у селищі не залишилось. Але є села біля кордону, в пʼятикілометровій прикордонній смузі, де невідомо, скільки людей там залишається, невідомо, хто виїхав повністю, бо немає з ними звʼязку. Немає транспортного сполучення, адже за тиждень скинули на громаду кілька сотень керованих авіабомб. Знищили всі мости через річки в громаді, і до сіл дістатися неможливо. Тобто ймовірно, що там залишаються люди, і ймовірно, що залишаються діти. З Великої Писарівки сказали, що станом на вчора всіх дітей вивезли», – каже кореспондентка Радіо Свобода Альона Яцина.

В українських силах територіальної оборони посилення обстрілів Сумщини пов'язують із рейдами українських добровольців на територію Росії.

«Я без перебільшення скажу, що за минулий тиждень Сумщина переживає, мабуть, найважчі часи від квітня 2022 року, коли область покинули «рашисти». У рази збільшилася кількість ударів, кількість прильотів, кількість обстрілів. Особливо це стосується прикордонних територій тих громад, які є епіцентром діяльності цих батальйонів. Звичайно, ми розуміємо, що там відбувається активні бойові дії. І Сумщина є тим напрямком, який сьогодні активно залучений до визволення Росії», – розповів начальник служби зв‘язків з громадськістю 117-ї окремої бригади територіальної оборони Дмитро Лантушенко.

Станом на день 17 березня з Великописарівської громади, за даними поліції, евакуювалися 190 людей, з них 26 – діти.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. У січні Росія активізувала свої атаки, внаслідок чого десятки людей загинули, ще сотні були поранені.

Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG