Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд відхилив позов НАБУ через догану Холодницькому


26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів оголосила догану, але не звільнила Холодницького
26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів оголосила догану, але не звільнила Холодницького

Верховний суд України відхилив позов Національного антикорупційного бюро України через догану голові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому.

Прес-служба суду повідомила, що НАБУ просило визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про накладення на Холодницького дисциплінарного стягнення та зобов’язати КДКП розглянути висновок про наявність дисциплінарного проступку в його діях, а також відповідні матеріали дисциплінарного провадження.

У суді зазначили, що оскарженню підлягають ті рішення КДКП, які ухвалені за результатами дисциплінарного провадження.

«Право на таке оскарження має лише прокурор як суб’єкт цього дисциплінарного провадження, діяльність якого оскаржується. Особи, за дисциплінарною скаргою яких КДКП приймає рішення у визначеному законом … порядку, не є суб’єктами дисциплінарного провадження і не наділені правом на оскарження в судовому порядку рішень КДКП як за результатами дисциплінарного провадження, так і за наслідками вирішення питання про його відкриття», – заявили у Верховному суді.

В установі зауважили, що в розумінні норм закону НАБУ в разі незгоди з рішенням КДКП, прийнятим за результатами розгляду його скарги, може за наявності дозволу цієї комісії оскаржити таке рішення лише у Вищій раді правосуддя.

Згідно з повідомленням, це рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку у великій палаті Верховного суду.

26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) оголосила догану, але не звільнила з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького. НАБУ оскаржило це рішення 16 серпня.

НАБУ і Генпрокуратура наприкінці березня звинуватили очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в дисциплінарних правопорушеннях після того, як оприлюднили записи, зроблені на «жучок» у його робочому кабінеті.

Генеральний прокурор Юрій Луценко уточнював, що про кримінальне переслідування Холодницького не йдеться: він та голова Антикорупційного бюро Артем Ситник просили Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів про звільнення голови САП.

XS
SM
MD
LG