Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії відбуваються протести проти планів поступитися територіями Азербайджану


Протести зупинили рух транспорту на трасі Єреван – Ґюмрі у Вірменії, 28 квітня 2024 року
Протести зупинили рух транспорту на трасі Єреван – Ґюмрі у Вірменії, 28 квітня 2024 року

У Вірменії протестувальники заблокували трасу між столицею Єреваном та містом Ґюмрі. Демонстранти виступають проти планів уряду передати за умовами мирної угоди кілька прикордонних територій Азербайджану. Кадри акції протесту, яка спричинила перекриття руху з Єревана до північно-західного кордону країни, були опубліковані вранці 28 квітня на сторінці «Тавуш за Батьківщину» у фейсбуці.

Шосе Мартуні – Варденіс, що сполучає два міста біля східного кордону Вірменії з Азербайджаном, було закрито на ніч.

Раніше цього місяця жителі кількох вірменських громад у північно-східній провінції Тавуш розпочали протести проти планів уряду передати територію поблизу азербайджанського регіону Казах. Відповідно до угоди про делімітацію кордону, оголошеної 19 квітня, Баку відновить контроль над чотирма селами, які раніше були населені азербайджанцями, а також над прилеглими територіями в Тавуському районі. За часів Радянського Союзу ці села були частиною Азербайджану, але з 1990-х років вони контролювалися Вірменією.

Угоду привітали Сполучені Штати та Європейський союз, а також прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, якого опозиційні політики звинуватили у відмові від території без належних гарантій. Жителі Тавуського району висловили стурбованість тим, що демаркація кордону заблокує їм доступ до сільськогосподарських угідь і залишить їх оточеними територією Азербайджану.

Форум

XS
SM
MD
LG