Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Вірменії не поїде на засідання СНД на тлі погіршення відносин із Росією


Рішення Арарата Мірзояна (на фото) пропустити зустріч СНД було ухвалене через кілька днів після того, як прем’єр-міністр Вірменії провів зустрічі в Брюсселі
Рішення Арарата Мірзояна (на фото) пропустити зустріч СНД було ухвалене через кілька днів після того, як прем’єр-міністр Вірменії провів зустрічі в Брюсселі

Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян не візьме участь у майбутній зустрічі своїх колег із СНД, повідомили в пресслужбі МЗС.

Засідання Ради СНД, очолюваного Москвою угруповання колишніх радянських республік, яке було створене відразу після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, має відбутися в Мінську 12 квітня.

Грузія й Україна, проти яких Росія здійснила агресію, вже вийшли з СНД, а Молдова, де-факто припинивши свою участь, заявила, що планує вийти з організації до кінця цього року.

Вірменія протягом тривалого часу була близьким союзником Росії, але останніми місяцями вжила заходів, щоб дистанціюватися від цього альянсу, висловлюючи обурення відсутністю підтримки з боку Москви під час війни 2020 року в Нагірному Карабасі.

Уряд Вірменії також критикував російських миротворців, розгорнутих у Нагірному Карабасі після війни 2020 року, звинувачуючи їх у тому, що вони не змогли зупинити наступ Азербайджану у вересні минулого року, який завершився поверненням Баку контролю над сепаратистським регіоном, що три десятиліття перебував під контролем етнічних вірмен.

Рішення Мірзояна пропустити зустріч СНД було ухвалене через кілька днів після того, як прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів тристоронню зустріч з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Брюсселі. Зустріч була зосереджена на підвищенні стійкості Вірменії і диверсифікації її економіки, яка сильно залежить від Росії.

Росія засудила зустріч у Брюсселі, звинувативши Захід у спробі витіснити її з Південного Кавказу.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що Вірменію на зустрічі в Мінську представлятиме заступник міністра, але незалежно підтвердити цю інформацію не вдалося.

Минулого тижня Вірменія вже знизила рівень своєї участі у засіданнях СНД, коли направила командира миротворчої бригади на зустріч начальників штабів СНД у Москві.

Форум

XS
SM
MD
LG