Доступність посилання

ТОП новини

Пашинян знову пригрозив вийти з ОДКБ, провідною силою в якому є Росія


Вірменський прем’єр-міністр заявив 12 березня, що ОДКБ має перш за все прояснити свою «зону відповідальності» у Вірменії і взяти на себе зобов’язання захищати її від зовнішньої агресії
Вірменський прем’єр-міністр заявив 12 березня, що ОДКБ має перш за все прояснити свою «зону відповідальності» у Вірменії і взяти на себе зобов’язання захищати її від зовнішньої агресії

Вірменія вийде з Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), провідною силою в якому є Росія, якщо цей блок не вирішить її безпекових проблем, попередив прем’єр-міністр Нікол Пашинян.

Пашинян заявив 12 березня, що ОДКБ має перш за все прояснити свою «зону відповідальності» у Вірменії і взяти на себе зобов’язання захищати її від зовнішньої агресії.

«Якщо ОДКБ відповість на ці питання і відповідатиме нашим очікуванням, це означатиме, що проблеми між Вірменією й ОДКБ вирішені, – сказав він на пресконференції. – Інакше Вірменія вийде з ОДКБ. Коли? Я не можу сказати».

Єреван бойкотував зустрічі високого рівня, військові навчання й інші заходи ОДКБ протягом останнього року, що минулого місяця Пашинян назвав замороженням членства Вірменії в альянсі шести колишніх радянських держав.

В інтерв’ю російському державному інформаційному агентству ТАСС, опублікованому 12 березня, генеральний секретар ОДКБ Імангалі Тасмагамбетов заявив, що Вірменія ще не повідомила організацію про припинення її членства і тому «залишається нашим союзником». Водночас він висловив стурбованість «певними подіями і настроями в частині вірменської еліти».

Під час пресконференції 12 березня Пашинян також сказав, що Вірменія поінформувала Москву про те, що російські прикордонники мають бути виведені з єреванського міжнародного аеропорту «Звартноц» до 1 серпня. Їх замінять вірменські прикордонники.

Пізніше речник Кремля Дмитро Пєсков підтвердив, що Москва отримала повідомлення Вірменії. Російські ЗМІ, цитуючи Пєскова, повідомили, що на даний момент тривають «контакти» між профільними відомствами Росії і Вірменії.

Раніше Пашинян критикував Москву за бездіяльність під час збройного конфлікту в Нагірному Карабаху, що, на його думку, показало неефективність блоку ОДКБ.

У листопаді 2023 року, коли Пашинян відмовився брати участь у саміті ОДКБ у Мінську, він казав, що Вірменія збирається «диверсифікувати відносини» у сфері безпеки, тому що «нинішні партнери» Єревана не можуть постачати йому зброю та боєприпаси.

Форум

XS
SM
MD
LG