Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ потрібна система виплат, яка не створюватиме соціальної напруги у бойових підрозділах – Генштаб


Наразі додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці
Наразі додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці

У Збройних силах України має діяти справедлива система виплат, яка не буде створювати передумов до соціальної напруги у бойових підрозділах і з повагою ставитиметься до тих воїнів, які ризикують власним життям і здоров’ям.

Питання виплат військовим у Генштабі назвали «досить чутливим».

У Генштабі зазначили, що наразі додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці.

«100 тисяч гривень на місяць, як і раніше, збережені захисникам, які воюють безпосередньо на передньому краї. 30 тисяч виплачується військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях із противником пропорційно часу виконання, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання. Якщо військовослужбовці перебувають поза зоною бойових дій, у тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються. Разом з тим, з 1 лютого 2023 року усім військовослужбовцям мінімальний розмір грошового забезпечення було підвищено до 20100 гривень», – йдеться в повідомленні.

Генштаб просить «припинити займатися популізмом та сконцентруватися на обороні нашої держави».

10 березня Верховна Рада проголосувала за правку у законопроєкт щодо регулювання окремих аспектів здійснення заходів примусового відчуження майна під час дії правового режиму воєнного стану, яким може бути повернуто щомісячні виплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Як повідомили депутати, надбавку пропонується повернути шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат). У Раді припускають, що обмеження на зарплати держслужбовцям це «дуже мала економія», щоб повноцінно повернути військовим виплати.

Із 1 лютого порядок виплат військовим було змінено. Новий порядок передбачав, що виплати залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Зокрема, надбавку в 100 тисяч гривень виплачують усім, хто виконує бойові завдання на передовій, а 30 тисяч – тим, хто працює на фронті, але не бере участі в боях.

XS
SM
MD
LG