Доступність посилання

ТОП новини

Єльченко розповів, про що Порошенко говоритиме в Генасамблеї ООН


Один із попередніх виступів президента Порошенка в Генеральній Асамблеї ООН. Нью-Йорк, вересень 2016 року
Один із попередніх виступів президента Порошенка в Генеральній Асамблеї ООН. Нью-Йорк, вересень 2016 року

Президент України Петро Порошенко виступить під час сесії Генеральної асамблеї ООН 26 вересня, заявив постійний представник України в Організації об’єднаних націй Володимир Єльченко.

Про це Єльченко розповів у Києві під час зустрічі з журналістами в рамках щорічної XIII Наради керівників закордонних дипломатичних представництв України, відомої також як Нарада послів.

За словами дипломата, візит Порошенка до Генасамблеї триватиме з 24 по 27 вересня.

«В першу чергу, думаю, буде наголошено на тому, на чому президент наголошує постійно: що ми будемо продовжувати наполегливо вимагати, боротися за ухвалення рішення про розгортання на Донбасі миротворчої операції під мандатом ООН. Питання складне, воно давно обговорюється, але через абсолютно деструктивну позицію Росії, що не дивно, поки що не вдається знайти порозуміння хоча б базових принципів, на яких буде ця операція розгортатися», – сказав Єльченко.

Він також очікує, що президент у своєму виступі згадає Голодомор. Восени цього року Україна відзначатиме 85-ту річницю трагедії, і Єльченко очікує, що Київ буде домагатися схвалення спеціальної декларації Генеральної асамблеї ООН, присвяченої Голодомору.

За словами постійного представника, Порошенко під час свого візиту до Нью-Йорку, де розташована штаб-квартира Генасамблеї, зустрінеться також із генеральним секретарем ООН, матиме низку зустрічей із представникам інших країн, а також керівниками українських організацій у США.

Єльченко також розповів про новий проект резолюції ООН, присвяченому анексованому Росією Криму. Він не став розкривати усі зміни, які передбачені в документі, однак анонсував, що, поміж іншого, резолюція врахує питання політичних в’язнів.

«В цьогорічній резолюції буде кілька нових елементів. Головний із них - це питання політв’язнів як у Криму, так і на території Росії. На жаль, переважна більшість із тих 70 умовного списку наших бранців – це якраз кримчани, починаючи, звичайно, з Олега Сенцова. В нас не було цих положень в аналогічних рішеннях, і тепер ми будемо їх включати в новий текст», – заявив дипломат.

Читайте також: «Порошенко доручив підготувати нову резолюцію щодо Криму для розгляду в ООН»

Першу резолюцію на захист територіальної цілісності України Генеральна асамблея ухвалила ще в березні 2014 року, майже одразу після початку окупації півострова.

З того часу Генасамблея кілька разів підтверджувала свою підтримку територіальної неподільності України – наприклад, ухваленням резолюції щодо прав людини в Криму у грудні 2016 року.

Однак резолюції Генасамблеї не є обов’язковими до виконання, вони декларують ставлення членів ООН до важливих світових проблем. У Раді безпеки, рішення якої обов’язкові до виконання, Росія має право вето і блокує будь-яку критику своїх дій.

XS
SM
MD
LG