Доступність посилання

ТОП новини

Україні не слід очікувати поблажок щодо початку переговорів про вступ до ЄС – прем’єрка Естонії


Україна перейде до наступного етапу своїх взаємин із Євросоюзом, якщо виконає критерії для початку переговорів про вступ «на сто десять відсотків». Про це в Брюсселі під час спілкування з журналістами заявила прем’єр-міністерка Естонії Кайя Каллас.

«Є чіткі умови, які висунуті Україні і які вона мусить виконати, щоби переговори (про вступ до ЄС - ред.) почалися. Я також кажу українцям, що ви повинні виконати ці критерії на 110%. Ніхто не дає вам на це жодних знижок», – наголосила топ-посадовиця.

Водночас прем’єрка Естонії зауважила, що, якщо Україна відповідає критеріям для початку переговорів про вступ, то і Євросоюз мусить реагувати зі свого боку відповідно.

«Європейський Союз є економічним проектом. Отже, мета передовсім полягає в тому, щоб мати економічне процвітання, яке працює на людей, але це не приходить без безпеки в регіоні. Отже, ці фактори також йдуть рука об руку. Що стосується членства в ЄС, – думаю, ми маємо почати переговори, коли вони (українці – ред.) виконають критерії. Але, думаю, на цьому вже було наголошено й раніше», – резюмувала Каллас.

Заявку на вступ до Євросоюзу Україна подала майже одразу після початку масштабного російського вторгнення. Її приклад наслідували також Грузія та Молдова.

У червні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу. Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

22 червня цього року Єврокомісія дала проміжну усну оцінку тому, як Україна втілює критерії для початку переговорів про вступ до ЄС: два з семи критеріїв виконані повністю, решта мають прогрес.

XS
SM
MD
LG