Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент продовжив лібералізацію торгівлі для Молдови, щодо України будуть переговори


Законодавство надає Єврокомісії повноваження вживати швидких і будь-яких необхідних заходів, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт
Законодавство надає Єврокомісії повноваження вживати швидких і будь-яких необхідних заходів, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт

Депутати Європарламенту схвалили продовження заходів лібералізації торгівлі для Молдови та внесли поправки до пропозиції щодо України щодо посилення гарантій для фермерів ЄС.

Як повідомляється на сайті Європарламенту, депутати посилили гарантії для фермерів ЄС на випадок зростання української продукції, мита та квоти для Молдови тимчасово призупинено ще на рік – до 5 червня 2025 року.

Зазначається, що розпочато переговори з Радою ЄС щодо продовження торговельної підтримки для України.

У Європарламенті зауважують, що законодавство надає Єврокомісії повноваження вживати швидких і будь-яких необхідних заходів, якщо виникнуть значні збої на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт.

Депутати Європарламенту проголосували за внесення змін до пропозиції Єврокомісії щодо включення більш чутливих продуктів і ширшої контрольної дати для розрахунку середніх обсягів.

Як уточнює агенція AFP, європейські законодавці проголосували за обмеження безмитного імпорту українського зерна, який був дозволений після вторгнення Росії, але викликав гостру критику з боку фермерів блоку.

Більшість євродепутатів проголосували за розширення лімітів, які називають «аварійним гальмом», на тлі заяв сільськогосподарських лобі про те, що імпорт несправедливо знижує ціни в ЄС. Зокрема, Польща протестувала проти безмитного імпорту.

Читайте також: Польща проти продовження торгових преференцій для України – аграрний міністр у листі до Єврокомісії

Запропонована парламентом поправка тепер має бути узгоджена з державами-членами ЄС.

7 березня Комітет із питань міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив продовження ще на один рік безмитного доступу для українських і молдовських виробників продуктів на ринки ЄС до 5 червня 2025 року.

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що перед цим голосуванням до пропозиції Єврокомісії було подано більше 100 правок, які пропонували звузити доступ до ринку ЄС української продукції.

«Причина – вимоги фермерів і прийдешні вибори до Європарламенту. Через активну роботу з державами-членами – і перш за все Польщею, з євроінституціями і євродепутатами вдалося зменшити кількість правок, які голосувалися до двох. І вони не набрали достатніх голосів», – написав Качка у фейсбуці.

Імпортні мита й квоти для української сільськогосподарської продукції були скасовані у 2022 році після повномасштабного вторгнення Росії, яке призвело до зриву поставок через Чорне море.

Попри ці рішення, кілька країн ЄС (Болгарія, Польща, Угорщина і Словаччина) у квітні 2023 року тимчасово заборонили імпорт українського зерна, оскільки країни Центральної та Східної Європи зазнають внутрішнього тиску з вимогою захистити місцевих фермерів.

Форум

XS
SM
MD
LG