Доступність посилання

ТОП новини

«Солідарність»: польські фермери порахували збитки і вимагають від Брюсселя компенсацій


Збитки польських фермерів становлять близько 70 мільярдів злотих і «саме стільки повинен виплатити з воєнного фонду Європейський союз, який винен в нинішній ситуації»
Збитки польських фермерів становлять близько 70 мільярдів злотих і «саме стільки повинен виплатити з воєнного фонду Європейський союз, який винен в нинішній ситуації»

Збитки польських фермерів становлять близько 70 мільярдів злотих і «саме стільки повинен виплатити з воєнного фонду Європейський союз, який винен в нинішній ситуації». Таку заяву у соцмережі оприлюднила спілка фермерів «Солідарність», яка 9 лютого почала блокаду польсько-українського кордону і протести по всій Польщі.

Профспілка вимагає від польського премʼєр-міністра Дональда Туска і міністра сільського господарства Чеслава Сєкєрського почати процес, «який би забезпечив отримання цих грошей від Брюсселя».

«Сьогодні профспілка «Солідарність» подала заяву до міністерства сільського господарства з вимогою захисту кордону від неконтрольованого напливу українських агропродовольчих товарів та скасування «Зеленого курсу». Водночас ми хочемо, щоб були захисні заходи для всіх галузей сільського господарства. Вимагаємо, щоб з воєнного фонду було призначено на цю ціль 15 мільярдів євро», – сказав керівник профспілки Томаш Обшанський.

За словами польських фермерів «така допомога є необхідною, бо вже третій рік фінансова ситуація аграрії плачевна, у них на складах великий надлишок збіжжя і щоб не збанкрутували їм потрібна «швидка» готівка».

Також у профспілці повідомили, що подали до прокуратури заяву щодо підозри в скоєнні злочину поліцейськими на акції протесту 6 березня у Варшаві біля парламенту. Тоді правоохоронці застосували сльозогінний газ та кийки у відповідь на агресивну і провокативну поведінку окремих протестувальників, які видали в бік поліції бруківку та піротехніку.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Упродовж місяця вони планують блокувати всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва. За час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.

Акції фермерів зі схожими вимогами також тривають в інших країнах Європи.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що питання деблокування кордону з Польщею має бути вирішене до 28 березня, інакше Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Форум

XS
SM
MD
LG