Доступність посилання

ТОП новини

Заборона на вступ чоловіків до ВНЗ можлива, але зараз не розглядається – голова підкомітету ВР


Про це розповіла народна депутатка від партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина
Про це розповіла народна депутатка від партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина

Інформація про те, що уряд готує заборону на вступ чоловіків у вищих навчальних закладах для отримання відстрочки від мобілізації, не відповідає дійсності. Про це в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода) заявила народна депутатка від партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«Наразі це все чутки, які ширяться телеграм-каналами. Жодної офіційної інформації про такі законодавчі ініціативи у нас немає. Такі обмеження мають бути передбачені спеціальними законами. Станом на зараз немає у розробці в комітеті освіти точно, в інших комітетах також не чула про спеціальні такі закони, які встановлювали б заборони», – каже депутатка.

Гришина також заявила, що заборона на отримання освіти чоловікам є нелогічною і такого закону, на її думку, не може бути, оскільки це дискримінація. Не можна забороняти чоловіками вищу освіту тільки через те, що вони можуть отримати повістку, додала голова підкомітету.

Читайте також: Розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі не стане підставою посилювати мобілізацію – Веніславський

В той же час, з правової точки зору заборона на отримання вищої освіти чоловіками можлива, оскільки на період дії воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини, які передбачені статтею 53 Конституції України. Вона безпосередньо включає у себе і права на здобуття освіти, проте у комітеті освіти і науки наразі немає жодної законодавчої ініціативи щодо цього, каже голова підкомітету з питань вищої освіти комітету ВР.

Проєкт розслідувань «Наші гроші. Львів» 24 квітня оприлюднив матеріал, у якому вказав на зріст кількості студентів-контрактників в українських вишах, зокрема, чоловіків від 30 до 50 років. Журналісти пов’язали це з тим, що здобуття вищої освіти надає відстрочку від мобілізації.

XS
SM
MD
LG