Доступність посилання

ТОП новини

Діаспора закликає Зеленського запровадити електронне голосування для українців за кордоном


Представники українських організацій за кордоном закликають Зеленського зустрічатися з діаспорою під час закордонних поїздок
Представники українських організацій за кордоном закликають Зеленського зустрічатися з діаспорою під час закордонних поїздок

Українська діаспора закликає президента України Володимира Зеленського запровадити електронне голосування для українців за кордоном та надати їм можливість множинного громадянства.

Серед інших вимог – «дотримання конституційного права громадян України бути обраними та мати своїх представників в органах державної влади» і «створення програми повернення мігрантів».

Також представники діаспори закликали Зеленського проводити зустрічі з громадянами України, які проживають в Польщі та інших країнах, і створити посаду штатного радника з питань закордонних українців та міграційної політики при Кабінеті міністрів України.

«Ми, представники українських організацій за кордоном, глибоко стурбовані тим, що в рамках вашого офіційного візиту до Польщі, який відбудеться 31 серпня – 1 вересня 2019 року, не передбачено зустрічі з українською громадою… Ми глибоко засмучені тим фактом, що президент України ігнорує найбільшу у світі закордонну українську громаду. Розглядаємо це як прояв нехтування інтересами більш ніж 20% громадян України, які проживають за кордоном», – йдеться у зверненні.

Звернення підписане представниками українських організацій у Польщі, Канаді, США, Італії, Іспанії, Ірландії, Португалії, Єгипту, Індії, Австралії, Швейцарії, Греції, Німеччини, Франції, Литви, Малайзії, Бразилії, Йорданії, Австрії, Молдови, Данії та Латвії.

  • Український Інститут демографії та соціальних досліджень оцінює кількість заробітчан на рівні 2,7 мільйона. Центр економічної стратегії дає схожу оцінку: чотири мільйони людей працюють за кордоном загалом, одночасно – близько 2,7 мільйона.
  • Згідно з даними Міністерства соціальної політики, близько 3,2 мільйона українців працює за кордоном на постійній основі й від 7 до 9 мільйонів – періодично.
  • За даними ООН, у 2017 році у світі було 5,9 мільйона мігрантів з України. Організація Об’єднаних Націй включає до числа емігрантів усіх людей, які народилися у певній країні, але не живуть у ній. Наприклад, у Росії після розпаду СРСР залишилися три мільйони українців.
  • Дещо вищі цифри наводила у 2016 році Міжнародна організація з міграції. Вона з посиланням на переписи зарубіжних держав нарахувала за межами України близько 8,2 мільйона осіб українського походження.
XS
SM
MD
LG