Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський відреагував на повідомлення про намір ЄС організувати переговори з участю РФ


«Віри Путіну ніякої немає», – сказав Володимир Зеленський
«Віри Путіну ніякої немає», – сказав Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський відреагував повідомлення про прагнення ЄС долучитися до мирних переговорів за участі Росії восени.

«Віри Путіну ніякої немає. Ми провели близько 200 раундів перемовин в рамках нормандських зустрічей і мінських угод. Це почалося ще до мого президентства. Результатів не було – окуповані території залишились окупованими», – сказав він під час пресконференції з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

Водночас, за словами Зеленського, у Саміті миру, який організовує Україна, вже зголосилися взяти участь 90 країн.

За даними Bloomberg, Євросоюз прагне після проведення у червні у Швейцарії заходу, який українська влада називає Глобальним самітом миру, долучитися до організації восени у Саудівській Аравії діалогу про мир в Україні з участю Росії. Подробиць цього плану видання не розкриває, коли і в якому форматі може відбутися зустріч із участю РФ, Bloomberg також не пише.

Читайте також: Розвідка має дані про план Росії зірвати саміт миру у Швейцарії ­– Зеленський

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG