Доступність посилання

ТОП новини

Війська РФ хочуть відтягнути сили ЗСУ на північ, щоб просунутися на сході – Зеленський


Український військовослужбовець 92-ї окремої десантно-штурмової бригади охороняє територію поблизу міста Вовчанськ Харківської області, 19 травня 2024 року
Український військовослужбовець 92-ї окремої десантно-штурмової бригади охороняє територію поблизу міста Вовчанськ Харківської області, 19 травня 2024 року

Намір російських військ – відтягнути Збройні сили України на північ, щоб просунутися на сході. Про це розповів президент Володимир Зеленський за результатами засідання Ставки головнокомандувача, під час якого заслухали доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

Зеленський зазначив, що Збройні сили знають, як відповідати на ці плани російської армії.

Також, за його словами, на Ставці заслухали доповідь міністра оборони Рустема Умєрова щодо забезпечення армії, голови ДПСУ Сергія Дейнеки щодо ситуації у прикордонних регіонах: Чернігівщині, Сумщині, Харківщині, і начальника ГУР МО Кирила Буданова.

«Окрім планів РФ на полі бою розвідники отримали багато даних щодо стратегії зриву Саміту миру. Це стало головним завданням російської дипломатії та зовнішньої розвідки на найближчий час», – заявив президент.

Раніше Сирський повідомив, що на Харківщині сили РФ після «незначних успіхів» під час наступальних дій «повністю зав’язли у вуличних боях за Вовчанськ».

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей. Україна евакуювала майже 10 000 людей від початку цього наступу.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Форум

XS
SM
MD
LG