Доступність посилання

ТОП новини

Двох журналістів Reuters засудили до семи років в’язниці у М’янмі


Журналісти Reuters Джо Соу У (л) та Ва Лоун (п), на думку влади М'янми, отримали конфіденційні документи й порушили закон про державну таємницю
Журналісти Reuters Джо Соу У (л) та Ва Лоун (п), на думку влади М'янми, отримали конфіденційні документи й порушили закон про державну таємницю

Двох журналістів Reuters засудили до семи років в’язниці у М’янмі, повідомляє агентство.

Суддя 3 вересня заявив, що журналісти порушили закон про державну таємницю, коли збирали й отримували конфіденційні документи.

Згідно з рішенням суду, термін ув’язнення відраховуватимуть від 12 грудня, коли журналістів затримали. За словами репортерів, це відбулося після того, як двоє поліцейських передали їм документи в ресторані. Журналісти пояснювали, що отримали папери під час висвітлення насильства у штаті Ракхайн на заході М’янми.

Ва Лоун і Джо Соу У не визнають своєї провини.

«Ми знали, що ми робимо. Ми знали, що ми не робимо нічого поганого. Я не боюся. Я вірю в правосуддя, демократію й свободу», – сказав Ва Лоун.

ООН, ЄС і низка країн, включно зі Сполученими Штатами, Канадою, Австралією, закликали виправдати журналістів.

Сотні тисяч представників мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми у серпні 2017 року, коли військові влаштували розгін у Ракхайні після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази і поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків.

Військових М’янми звинувачували у жорстокому поводженні з сотнями тисяч цивільних рохінджа і спаленні сіл меншини після нападів підозрюваних бойовиків рохінджа минулого літа. Влада країни відкидає звинувачення в надмірності заходів, вжитих проти мусульманських екстремістів.

XS
SM
MD
LG