Доступність посилання

ТОП новини

Звільненому в Росії українцеві Костенку знайшли тимчасове житло в Києві – омбудсмен


Костенко відбував покарання у колонії загального режиму російського міста Кіров-Чепецький і був звільнений 3 серпня після того, як закінчився його термін ув’язнення
Костенко відбував покарання у колонії загального режиму російського міста Кіров-Чепецький і був звільнений 3 серпня після того, як закінчився його термін ув’язнення

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що для звільненого з російської в’язниці кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка підшукали тимчасове житло в Києві. Про це вона написала 3 серпня у Facebook.

«Я звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, який дав доручення про вирішення цього питання. Провели переговори з мером Києва Віталієм Кличком, і таке приміщення було знайдено. Це дві кімнати з балконом, санвузлом. Частково мебльовані – є три ліжка, зараз обставляємо меблями. Безумовно, це тимчасове житло на півроку-рік. Ми будемо допомагати Олександрові оформити статус внутрішньо переміщеної особи і все, що з цим пов’язано», – зазначила Денісова.

Вона також наголосила, що Україна може надати Костенкові матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень.

Читайте також: Кримчанин Олександр Костенко: у російській в'язниці читає українською та чекає на кожен лист із волі

«Ви знаєте, що 26 липня були внесені зміни до постанови про надання матеріальної допомоги політв'язням і їхнім сім'ям. Саме таку матеріальну допомогу можуть надати Костенкові – у розмірі 100 тисяч гривень. Я думаю, що ці кошти будуть йому дуже потрібні», – заявила омбудсмен.

Вона також повідомила, що 6 серпня очікується приїзд матері Олександра Костенка до Києва.

Раніше Денісова повідомила, що Костенко з консулом України прямують у Москву в посольство України в Росії.

Засуджений до тюремного ув’язнення Костенко відбував покарання у колонії загального режиму російського міста Кіров-Чепецький і був звільнений 3 серпня після того, як закінчився його термін ув’язнення.

Українця з Сімферополя підконтрольний Москві суд у травні 2015 року засудив до чотирьох років і двох місяців тюрми нібито за заподіяння каліцтва співробітникові кримського «Беркуту» під час подій майдану в Києві. Після розгляду касаційної скарги термін зменшили до трьох років і шести місяців ув’язнення.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно повідомляв про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти. Мати і брат живуть у Сімферополі.

Костенко не визнавав своєї провини.

XS
SM
MD
LG