Доступність посилання

ТОП новини

У Росії називають законним визнання «іноземним агентом» відділення Transparency International


У Росії Таганський суд Москви визнав законними дії прокуратури, яка вимагала від організації російського відділення неурядової організації оротьби з корупцією Transparency International зареєструватися як «іноземний агент».

На засіданні суду, який розглядав скаргу організації на дії наглядового органу, її представники наполягали, що вона не займається політичною діяльністю, яка є однією з обов’язкових передумов для реєстрації як «іноземний агент», а всі її заходи здійснюють у рамках реалізації національного плану протидії корупції.

Юрист російського відділення міжнародної організації, «Transparency International – Р», Денис Примаков заявив, що організація не оскаржує визнання факту свого іноземного фінансування, але це саме по собі не є достатньою ознакою для внесення до реєстру «іноземних агентів».

Голова правління організації Олена Панфілова раніше наголошувала, що її діяльність не може вважатися політичною, тому що вона спрямована не на зміну державної політики, а тільки і виключно на її реалізацію.

Міністерство юстиції Росії раніше повідомило, що 7 квітня примусово внесло російське відділення Transparency International до реєстру «іноземних агентів» після того, як прокуратура Москви встановила «факт відповідності цієї організації ознакам», необхідним для її визнання «іноземним агентом».

За ухваленими в Росії 2012 року змінами до законів про громадські об’єднання і некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються «іноземними агентами». Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі «іноземних агентів», а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив «іноземний агент».

При цьому під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного й антикорупційного спрямування. Правозахисники заявляють, що закон про «іноземних агентів» використовується, щоб обмежити діяльність громадянського суспільства в Росії.

XS
SM
MD
LG