Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи закликає Вірменію й Туреччину подолати розбіжності


Турб’єрн Яґланн (л) і Серж Сарґсян (п) під час зустрічі в Єревані, 22 квітня 2015 року
Турб’єрн Яґланн (л) і Серж Сарґсян (п) під час зустрічі в Єревані, 22 квітня 2015 року

Генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Яґланн закликав Вірменію й Туреччину подолати незгоди щодо минулого і встановити офіційні дипломатичні відносини.

Обидві країни мають повернутися до так званих протоколів 2009 року, які передбачали це, заявив він у середу, 22 квітня, у Єревані. За словами Яґланна, Рада Європи готова підтримати діалог про це.

Чільник Ради Європи перебуває у столиці Вірменії, де у п’ятницю, 24 квітня, візьме участь у вшануванні сотих роковин початку масових убивств і депортацій вірмен у тодішній турецькій державі, Османській імперії. Вірмени вважають, що то був свідомий геноцид їхнього народу. Сучасна турецька держава категорично відкидає таке визначення. Саме це, а також протистояння Вірменії з Азербайджаном навколо Нагірного Карабаху, є причинами офіційного невизнання між Єреваном і Анкарою.

Два так звані Цюріхські протоколи, про поновлення дипломатичних відносин і про відкриття спільного кордону, між Вірменією й Туреччиною були урочисто підписані ще 2009 року, але парламент Туреччини ще не ратифікував їх – як стверджували в Єревані, через небажання офіційної Анкари. Президент Вірменії Серж Сарґсян, подаючи 2010 року ці протоколи на ратифікацію до вірменського парламенту, наголосив, що це може відбутися тільки після ратифікації в Туреччині. В Анкарі політики казали, що пов’язують нормалізацію турецько-вірменських відносин із урегулюванням нагірно-карабахського конфлікту. Тоді ж, у 2010-му, Сарґсян заявив, що його країна зупиняє ратифікацію протоколів. А в лютому нинішнього, 2015 року, Сарґсян заявив, що остаточно відкликає ці протоколи з ратифікації.

XS
SM
MD
LG