Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар: вільна торгівля з Україною запрацює з 2016-го


Сесілія Мальмстрем
Сесілія Мальмстрем

Єврокомісар із питань торгівлі Сесілія Мальмстрем заявляє, що угода про зону вільної торгівлі з Україною запрацює з початку 2016 року, незважаючи на заклики Росії відкласти імплементацію.

«Не Росії це вирішувати. Була чітка заява від Європейського союзу, від країн-членів, від українців, що датою (для початку дії угоди – ред.) є січень 2016 року», – цитує Мальмстрем агенція Reuters. Вона заявила про це після прибуття на зустріч міністрів торгівлі ЄС.

Як повідомляє Мінекономіки України, міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус 7–8 травня перебуває в Брюсселі, де візьме участь у першому міністерському засіданні «Східного партнерства» з питань торгівлі. Він також має зустрітися з комісаром ЄС з питань торгівлі Сесілією Мальмстрем і головою комітету з міжнародної торгівлі Європейського парламенту Берндом Ланґе. Абромавичус має розповісти європейським колегам про хід економічних реформ в Україні, зокрема, про подальші кроки для дерегуляції бізнес-середовища. Також йтиметься про підготовку до імплементації торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, починаючи з 1 січня 2016 року, повідомляє міністерство.

Росія звернулася до Євросоюзу з офіційним проханням знову відкласти економічну частину угоди про асоціацію України з ЄС. Однак і українські політики, й представники ЄС відкидають можливість подальших затримок з реалізацією угоди.

Восени 2014 року після тиску Росії дію зони вільної торгівлі України з ЄС, яку передбачає угода про асоціацію, відклали на один рік. Однак Євросоюз запровадив односторонні преференції на експорт українських товарів, натомість європейські товари в Україні продовжують обкладатися митами.

XS
SM
MD
LG