Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії немає певності, коли ратифікують Угоду про асоціацію України і ЄС


Павло Клімкін (л) і Лубомір Заоралек (п) на прес-конференції у Празі, 19 травня 2015 року
Павло Клімкін (л) і Лубомір Заоралек (п) на прес-конференції у Празі, 19 травня 2015 року

У Чехії припускають, що нижня Палата депутатів Парламенту країни вже в середу, 20 травня, може ратифікувати Угоду про асоціацію України і Європейського союзу, але певності в цьому немає. Верхня палата, Сенат, уже дала згоду на ратифікацію ще у грудні минулого, 2014 року.

Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек заявив, вітаючи у Празі свого колегу з України Павла Клімкіна, що радий тому, що вже завтра доповідатиме в Палаті депутатів щодо ратифікації цієї угоди.

За його словами, такий результат дебатів, що тривали з цього приводу певний час у Палаті депутатів. Але, сказав міністр, він вірить, що це голосування буде успішне.

Тим часом на сайті Палати депутатів до розгляду на 20 травня внесена Угода про асоціацію ЄС і Грузії, але угоди з Україною немає.

Представник прес-служби Палати депутатів Їржі Гібш підтвержив Радіо Свобода, що її розгляд дійсно не передбачений на цей і наступні дні.

За його словами, пропозицію внести угоду з Україною на розгляд разом із угодою з Грузією висував один із міністрів, але її, як сказав представник прес-служби, «ветували» – без уточнень, хто це зробив.

При цьому він додав, що цілком не виключено, що цей пункт таки внесуть до розгляду вже вранці 20 травня, на початку сесійного засідання.

За повідомленням сайту Палати депутатів, обидва профільні комітети, які розглядали угоду з Україною, – у справах Європейського союзу і з питань закордонних справ, оборони і безпеки, – рекомендували депутатам надати згоду на ратифікацію.

На цей час процедуру ратифікації повністю завершили 17 із 28 країн-членів Європейського союзу, а також Україна. Іще чотири країни ЄС близькі до цього.

Угода офіційно набуде чинності, коли її ратифікують усі члени Євросоюзу і затвердять керівні органи ЄС. Тим часом іще до завершення ратифікації, наразі в режимі тимчасового застосування, вже діє політична частина угоди, а економічна, про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, запрацює з початку наступного, 2016 року.

XS
SM
MD
LG