Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ склала письмову підозру Януковичу через заволодіння «Межигір’ям»


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Генеральна прокуратура склала письмові повідомлення про підозру Віктору Януковичу у заволодінні резиденцією «Межигір’я».

За повідомленням прес-служби ГПУ, складені письмові повідомлення про підозру Януковичу, колишнім директору компанії «Медінвесттрейд» Герасименку та директору компанії «Танталіт» Литовченку.

Цих осіб підозрюють у заволодінні державним майном – будівлями та спорудами комплексу відпочинку «Пуща Водиця» урочища «Межигір’я» та земельними ділянками (площею понад 100 гектарів), на яких вони розташовані, а також дій щодо легалізації вказаного незаконно одержаного майна, вчинених за сприяння Сергія Клюєва.

У Генпрокуратурі зауважують, що також за фактом одержання Віктором Януковичем неправомірної вигоди у особливо великих розмірах від Сергія Клюєва, після придбання останнім у серпні 2013 року компанії «Танталіт», а саме: десятків мільйонів гривень, які використовувалися на оплату витрат пов’язаних з проживанням Януковича в будівлях резиденції «Межигір’я», надання останньому права безоплатного користування будівлями та земельними ділянками компанії «Танталіт» складено повідомлення про підозру Януковичу у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статтею 368 (прийняття пропозиції отримання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

У лютому журналісти програми Радіо Свобода «Схеми» з’ясували, що на будинок Віктора Януковича, так звану «хонку», як і на більшість майнового комплексу резиденції «Межигір’я», досі не накладено арешту і заборони відчуження, зокрема на майно компанії «Танталіт», на цю компанію була оформлена більшість об’єктів майнового комплексу «Межигір’я». Журналісти також з’ясували, що народний депутат Сергій Клюєв продав свою частку у компанії «Танталіт». Тоді новий фактично єдиний власник «Межигір’я» Олександр Приймак відмовився відповідати на будь-які запитання.

У квітні у ГПУ повідомили, що 136 гектарів земель резиденції «Межигір’я» повернуто у державну власність.

«Межигірʼя» раніше було резиденцією Віктора Януковича, однак після його втечі з країни у лютому 2014 року територія відкрита для відвідувачів.

XS
SM
MD
LG