Доступність посилання

ТОП новини

Українці не контролювали черговий російський «гумконвой» – прикордонники й ОБСЄ


(архівне фото)
(архівне фото)

Державна прикордонна служба повідомляє, що міжвідомча група українських прикордонників і митників не здійснювала навіть візуального спостереження за введенням до України чергового російського «гуманітарного конвою», на відміну від того, як це робили раніше.

Причиною було те, що переміщення й цього «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та українського законодавства і погоджених із Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, мовиться в повідомленні.

Таким чином, Росія ввела знову вже 30-й свій «гумконвой» через свої пункти пропуску «Матвеєв Курган» і «Донецьк» у Ростовській області в односторонньому порядку, заявили українські прикордонники.

Їхні слова підтверджує Спостережна місія ОБСЄ, що працює на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк». За її даними, в російському «Донецьку» представники України взагалі не були присутні ні при введенні в Україну 43 вантажівок, серед яких був один рефрижератор, і 7 машин підтримки зі складу частини «гумконвою» вранці, ні при їхньому поверненні назад пізніше вдень. Раніше ця місія повідомляла, що українські представники бували присутні при цьому, спостерігаючи за діями росіян, але не беручи участі в оформленні пропуску вантажів і людей.

В іншому російському пункті пропуску, через який Росія щоразу вводить іншу частину кожного «гумконвою», «Матвеєв Курган» спостерігачів ОБСЄ немає.

Раніше в четвер, 18 червня, неназваний представник прес-служби Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, яке формально споряджає такі «гуманітарні конвої», стверджував російському агентству «Інтерфакс», що «в митних процедурах брала участь і українська сторона». Проте в повідомленнях на сайті самого міністерства, оприлюднених пізніше, цієї фрази вже немає.

Представники прикордонної служби і митників України зі згоди Росії чергують на російських пунктах пропуску «Донецьк» і «Матвеєв Курган», де з українського боку кордон контролюють сепаратисти, щоб брати участь у законному оформленні російських «гуманітарних конвоїв» у разі, коли вони йтимуть із дотриманням українського і міжнародного законодавства й із супроводом Міжнародного комітету Червоного Хреста. Але досі цього не сталося жодного разу.

Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, з порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а переміщувані вантажі часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними. Зокрема, в перебігу візуального спостереження за попереднім таким «конвоєм» 11 червня українські представники виявили в одній із його машин вантаж військових шоломів. В Україні також звертають увагу, що щоразу після введення таких «конвоїв» сепаратисти активізують бойові дії.

XS
SM
MD
LG