Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: війна на Донбасі гальмує ЗВТ із ЄС


Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент Петро Порошенко заявляє про те, що на процес повноцінної реалізації Україною Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС гальмують бойові дії на сході. Про це Порошенко сказав у зверненні в річницю підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Європейський Союз фактично в односторонньому порядку відкрив свій ринок для українських товарів на умовах першого року дії зони вільної торгівлі. Це безперечно мало позитивний вплив на нашу двосторонню торгівлю. На жаль, результати війни на Донбасі і активні дії супротивника восени та взимку призвели до погіршення позитивної динаміки. Ворог вживає всіх можливих заходів для недопущення економічної інтеграції України з Європейським Союзом», – сказав Порошенко.

Він висловив сподівання, що поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі з Європейським Союзом запрацює повноцінно з 1 січня 2016 року, а також буде розширено співпрацю України за всіма програмами ЄС.

Угода про зону вільної торгівлі є складовою Угоди про асоціацію, яку Україна і ЄС підписали 27 червня 2014 року. Політична частина угоди вже діє з початку нинішнього року в режимі тимчасового застосування ще до завершення ратифікації всіма сторонами. Економічна частина передбачає створення зони вільної торгівлі, однак її імплементацію відтермінували до 1 січня 2016 року.

Росія неодноразово висловлювала незадоволення щодо майбутнього втілення економічної частини Угоди про асоціацію України і ЄС.

XS
SM
MD
LG