Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії порушили справу через перешкоджання діяльності журналістів 23 червня


Поліція застосовує силу щодо фотожурналіста, Єреван, 23 червня 2015 року
Поліція застосовує силу щодо фотожурналіста, Єреван, 23 червня 2015 року

У Вірменії Спеціальна слідча служба порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, перевищення посадових повноважень, поєднаного із застосуванням насильства, під час подій на проспекті Баграмяна і площі Свободи 23 червня.

Як повідомляє прес-служба Спеціальної слідчої служби, при вивченні опублікованих у ЗМІ повідомлень, матеріалів і відеозаписів «були отримані дані про те, що в ході спеціальних дій з метою припинення сидячої акції протесту на проспекті Баграмяна 23 червня 2015 року, а також у наступні дні, особи, які ведуть особливу державну службу, очевидним чином, виходячи за рамки своїх повноважень, застосували насильство щодо протестуючих і журналістів на проспекті Баграмяна, на площі Свободи, на прилеглих територіях і в різних підрозділах поліції, завдаючи тілесні ушкодження, пошкоджуючи або знищуючи відеозаписуючі пристрої».

За фактом перевищення посадових повноважень, поєднаного із застосуванням насильства, перешкоджання професійній діяльності журналістів, навмисного псування або знищення чужого майна в Спеціальної слідчої службі порушено кримінальну справу, ведеться слідство.

Матеріали про застосування насильства до журналістів в Спеціальну слідчу службу направила Генпрокуратура Вірменії.

Слідча служба повинна був протягом 10 днів ухвалення рішення про порушення чи не порушення кримінальної справи. Цей термін закінчувався 3 липня.

23 червня удосвіта поліція розігнала в Єревані за допомогою водометів мітинг, який розпочався проти підвищення тарифів на електроенергію у Вірменії на 16% з 1 серпня.

За даними правозахисників, всього тоді поліція в Єревані затримала 237 демонстрантів, ще 12 – в місті Гюмрі. Серед затриманих силовиками були і журналісти, зокрема з вірменської служби Радіо Свобода. В міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили: заяви про цілеспрямоване переслідування поліцією журналістів спонукають до тривожних висновків про свободу слова і теж потребують розслідування. Поліція Єревана вибачилася за свої дії щодо працівників ЗМІ і пообіцяла відшкодування матеріальних збитків через пошкоджену техніку.

XS
SM
MD
LG