Доступність посилання

ТОП новини

Олланд і Меркель рекомендували Порошенкові відобразити особливості Донбасу в Конституції


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель рекомендували президентові України Петрові Порошенку продовжити конституційну реформу в частині децентралізації влади в Україні, що відповідає мінським домовленостям, повідомила прес-служба голови української держави.

При цьому в телефонній розмові вони зробили особливий наголос на відображенні у проекті Конституції України особливостей самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей, мовиться в повідомленні.

Співрозмовники обговорили стан імплементації мінських домовленостей і, зокрема, погодились, що необхідно активізувати зусилля для досягнення повного припинення вогню та відведення важкої військової техніки.

При цьому президент Порошенко ще раз підкреслив важливість деескалації навколо села Широкина, а також заявив про необхідність досягти домовленості щодо відведення озброєння калібру менше за 100 міліметрів. Ці ініціативи були підтримані канцлером Меркель та президентом Олландом, інформує прес-служба.

Схоже повідомлення про цю розмову, але з дещо іншими акцентами, подала і пресова служба уряду Німеччини.

Зокрема, як поінформував речник уряду Штеффен Зайберт, президент Франції і канцлер Німеччини високо оцінили ініційовану Петром Порошенком конституційну реформу з метою децентралізації відповідно до мінських домовленостей, яка у проекті змін до Конституції згадує «спеціальний статус» окремих районів Донецької й Луганської областей.

Крім того, Олланд і Меркель також привітали подані Порошенком плани двох проектів, що стосуються його бажання досягти деескалації навколо Широкина і укласти домовленість про відведення озброєнь калібру меншого від 100 міліметрів, повідомили в Берліні.

У Парижі про цю розмову на цей час не повідомляли.

Наприкінці червня президент Петро Порошенко повідомляв, що, відповідно до мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

При цьому перший заступник голови адміністрації президента Віталій Ковальчук пояснив із приводу поширеної в Росії і на Заході фрази про «особливий статус», що проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу для окремих територій на Донбасі. «У поданій на розгляд президентові версії в перехідних положеннях лише згадано, що порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначається законом. Такою була пропозиція Венеційської комісії. Нагадаю, що цей закон – про особливості самоврядування – вже діє, і ніяких нових особливостей проект Конституції не передбачає», – наголосив Ковальчук.

При цьому, додав він, щоб унеможливити прояви сепаратизму і гарантувати дотримання Конституції, у проекті передбачається надати президентові право в невідкладному порядку зупиняти рішення місцевих органів влади, які становлять загрозу суверенітетові, національній безпеці та територіальній цілісності України.

XS
SM
MD
LG