Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову виступила проти створення трибуналу щодо MH17


Віталій Чуркін, архівне фото
Віталій Чуркін, архівне фото

Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін знову виступив проти створення міжнародного суду під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака «Малайзійських авіаліній» минулого року над Донбасом.

У створенні такого трибуналу немає потреби, сказав він в ефірі російського телеканалу «Росія-24».

За його словами, Росія скептично ставиться до розповсюдженого в Раді безпеки ООН проекту резолюції про створення такого трибуналу. Цьому документові, заявив він, «у концептуальному сенсі бракує твердої основи».

Чуркін додав, що «не бачить шансів» на ухвалення такої резолюції, якщо її поставлять на голосування. На його думку, таке голосування призведе тільки до «тертя» між членами Ради безпеки.

Росія, яка має в Раді безпеки право вето, вже не раз заявляла, що не хоче створення такого трибуналу. Як виглядає, серед членів Ради безпеки більше ніхто не висловився проти.

Попередніми днями з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня.

Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці. Їхня аргументація полягає в тому, що Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей. Але і в такому разі суд може бути створений рішенням Генеральної асамблеї ООН, у якій права вето не існує ні в кого.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», наданого Росією, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

XS
SM
MD
LG