Доступність посилання

ТОП новини

Банк розвитку відкрили у Шанхаї країни-члени БРІКС


Члени організації БРІКС, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка відкрили у вівторок, 21 липня, в Шанхаї Новий банк розвитку. Відкриття банку відбулося через два тижні після саміту країн БРІКС, скликаному з ініціативи російського президента Володимира Путіна.

Повідомляється, що статутний фонд Банку розвитку країн БРІКС зі штаб-квартирою у одному з найбільших міст Китаю Шанхаї складає 100 мільярдів доларів.

Західні ЗМІ писали напередодні саміту, що країни БРІКС створенням власного банку розвитку кидають виклик Міжнародному валютному фонду і Світовому банку, а Росія, яка відіграє в об’єднанні чільну роль, хоче продемонструвати світові свою стійкість перед західними санкціями.

На країни-члени БРІКС припадає нині 21% світового валового внутрішнього продукту. Беззастережним лідером залишаються країни-члени «Групи семи» – вони виробляють 45 відсотків ВВП планети. На решту світу припадає приблизно третина глобального ВВП.

Об’єднання БРІКС (до 2011 року БРІК, перш ніж до нього вступила Південна Африка), спершу було цілком неформальне, з другої половини 2000-х стало перетворюватися на політичне й економічне об’єднання.

XS
SM
MD
LG