Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко оприлюднив чергові докази її невинуватості


Адвокат Надії Савченко Ілля Новіков (©Shutterstock)
Адвокат Надії Савченко Ілля Новіков (©Shutterstock)

Один з адвокатів української льотчиці Надії Савченко Ілля Новіков оприлюднив висновки українських експертів про сфальшований час на відео, згідно з яким Савченко буцімто здійснює постріли збройової позиції. Про це адвокат написав на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Українські експерти порахували все дуже легко. Взяли чотири відповідних стоп-кадри з трьох різних файлів, поміряли кути сходу сонця над горизонтом, звели в таблицю, виявилося, що час запису фрагмента відео відповідає часу 10:31 17.06.2014 з похибкою плюс-мінус 10 хвилин. Це дуже добре збігається з тим, що о 10:44 Савченко везли по Луганську, і дуже погано – з тим, що об 11:40 вона координувала вогонь з українських гаубиць», – написав Новіков.

За словами адвоката, сторона захисту раніше клопотала про проведення експертизи таймера на відео, де, як стверджують російські слідчі, фігурує Надія Савченко у бойовій позиції, але у клопотанні було відмовлено.

«Таймер в камері Руского (так званий «губернатор» Лутугіного Єгор Руский, який був серед сепаратистів, що захопили Надію Савченко в полон – ред.) спочатку був налаштований криво, і навіть з поправкою на півтори години дає абсурдні значення – по ньому справа відбувалася між 19:59 і 23:37 16 червня, в той час як всі розуміють, що насправді це ранок 17-го. Ми двічі в клопотаннях пропонували слідству спробувати встановити час по сонцю…У Слідчому комітеті Росії нам відмовили», – повідомив адвокат.

Новіков також підтвердив наявність даних від мобільних операторів, про які йшлося раніше цього тижня, що справжнє місцезнаходження Савченко в момент загибелі російських журналістів не збігається з тим, про яке заявляє слідство.

Цього тижня адвокат Надії Савченко Ілля Новіков перебував у Києві, через що пропустив 30 липня попепередні слухання у її справі.

У Росії Надію Савченко звинувачують у вбивстві російських журналістів та незаконному перетині кордону.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко теж відкидає всі звинувачення.

30 липня міський суд Донецька Ростовської області, задовольнивши скаргу захисту Савченко, направив її справу в обласний суд для визначення підсудності, тобто місця продовження слухань. Захист вважає, що в Донецьку немає умов для об'єктивного судового розслідування: як сказав адвокат Савченко Марк Фейгін, «в Донецьку кордону в класичному розумінні немає. «ДНР»-івці ходять туди-сюди».

XS
SM
MD
LG