Доступність посилання

ТОП новини

Голова держави склав відповідальність за події 31 серпня під Верховною Радою і на політиків та олігархів


Момент кидання гранати в нацгвардійців, кадр із відео Радіо Свобода, 31 серпня 2015 року
Момент кидання гранати в нацгвардійців, кадр із відео Радіо Свобода, 31 серпня 2015 року

Президент України Петро Порошенко заявив, що відповідальність за події 31 серпня під Верховною Радою несуть не тільки виконавці, що кидали гранати, а й політики, які організували це, й олігархи, що їх фінансують.

В інтерв’ю трьом українським телеканалам у неділю він заявив, що треба розділити відповідальність за ті події, коли в перебігу сутичок демонстрант кинув бойову гранату, через що троє бійців Національної гвардії загинули, ще багато були поранені.

За словами президента, є відповідальність виконавців – «людини зі зброєю», яка «виконує накази командира», є відповідальність керівництва політичних сил, які «організували, сприяли, давали команди і погоджували присутність людей зі зброєю», і є також відповідальність «фінансистів-олігархів», які, таким чином, теж брали участь у цих подіях.

«Політикани», вважає Порошенко, мають іншу мету – отримати «пару зайвих мандатів у районній раді» на майбутніх місцевих виборах 25 жовтня, і для них те, що відбулося, – це «вистава, як би жахливо це не звучало».

Президент пообіцяв, що буде прозоре, ефективне й незаангажоване розслідування тих подій, бо, за його словами, суспільство вибороло собі право знати, що відбулося.

31 серпня, в понеділок, під стінами українського парламенту в Києві виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, у бік правоохоронців кинули бойову гранату. У результаті загинули три бійці Нацгвардії. Після цих подій голова МВС Арсен Аваков заявив, що прямо звинувачує партію «Свобода», яка була одним зі співорганізаторів мітингу біля Верховної Ради, і її лідера, народного депутата Олега Тягнибока у «злочині, який призвів до загибелі людини». За словами Авакова, гранату кинув член партії «Свобода» і боєць створеного цією партією батальйону «Січ», що перебував у відпустці. Водночас у Всеукраїнському об’єднанні «Свобода» тоді заявили, що за події біля Верховної Ради відповідальна влада, а «провокацію» буцімто спланував сам Аваков.

XS
SM
MD
LG