Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані одного з лідерів ісламської опозиції затримали при спробі вилетіти за кордон


Саїдумар Хусайні
Саїдумар Хусайні

У Душанбе при спробі вилетіти в Казахстан затримали одного з лідерів нещодавно забороненої Партії ісламського відродження Таджикистану Саїдумара Хусайні.

Як розповів Радіо Свобода заступник голови партії Махмадалі Хаїт, Хусайні, який обіймає посаду першого заступника голови партії, затримали під час посадки на рейс.

Причину затримання йому не пояснили, додав Хаїт. Нині, за його словами, Хусайні перебуває у СІЗО. Правоохоронні органи Таджикистану поки не пояснили ситуацію.

Партію ісламського відродження Таджикистану заборонили минулого місяця. Ця політична сила мала представництво у парламенті впродовж 15 років, до поразки на останніх виборах у березні. Чисельність партії оцінюють у 50 тисяч членів.

Заборона донедавна єдиної легальної ісламської партії на пострадянському просторі призвела до напруженості в Таджикистані.

4 вересня невідомі напали на відділок міліції в райцентрі Вагдаті, а потім на будівлю силовиків на околиці столиці Душанбе, захопивши при цьому запаси зброї. Спершу вважалося, що ці напади не пов’язані, але потім з’ясували, що це була справа рук групи, яку зібрав на той час заступник міністра оборони Абдугалім Назарзода; його негайно звільнили з посади.

Назарзода, колишній командир загонів ісламської опозиції і прихильник Партії ісламського відродження Таджикистану, увійшов до офіційних силових структур держави 1997 року за умовами домовленостей між владою й опозицією про завершення п’ятирічної громадянської війни.

Із початку вересня у Таджикистані триває операція з пошуку Назарзоди і його прихильників. 16 вересня зʼявилося повідомлення, ніби Назарзоду вбили, однак офіційного підтвердження цієї інформації немає.

XS
SM
MD
LG