Доступність посилання

ТОП новини

Меркель наполягає на реформуванні Ради безпеки ООН


Канцлер Німеччини Анґела Меркель виступає з трибуни ООН на саміті з питань сталого розвитку 25 вересня 2015 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель виступає з трибуни ООН на саміті з питань сталого розвитку 25 вересня 2015 року

Канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосила на необхідності докорінного реформування Ради безпеки ООН. Про це вона заявила в суботу, 26 вересня, у Нью-Йорку під час зустрічі з лідерами країн так званої «Групи чотирьох», до якої належать Німеччина, Бразилія, Японія та Індія.

Очільниця німецького уряду розкритикувала чинну структуру та методи роботи Ради безпеки, які, на її думку, є недостатніми для вирішення світових проблем.

«Ми потребуємо нових методів для розв’язання проблем. Реформа Ради безпеки, яка відіб’є співвідношення сил у світі краще, ніж сьогодні, є необхідною», – наголосила Меркель

«Група чотирьох» упродовж тривалого часу наполягає на змінах та домагається постійного членства у Раді безпеки ООН. Зараз лише п’ять країн-переможниць у Другій світовій війні (США, Велика Британія, Франція, Китай та Росія як правонаступниця СРСР) є постійними членами Ради безпеки та мають право вето. Крім них, до найвищого органу ООН входять 10 непостійних країн-членів, які змінюються щодва роки.

Президент України Петро Порошенко також наполягає на реформуванні Ради безпеки ООН, зокрема, обмеження права вето постійних членів цього органу «в тих випадках, коли мова йде про масові вбивства людей».

Україна вважає, що, зокрема, Росія не повинна мати право вето у конфліктах, учасницею яких є.

У Нью-Йорку цими днями триває робота керівних структур ООН. У роботі 70-ї сесії Генеральної асамблеї цієї міжнародної організації братимуть участь численні світові лідери.

XS
SM
MD
LG