Доступність посилання

ТОП новини

Іракський прем’єр «вітав би» авіаудари Росії по угрупованню «Ісламська держава» в Іраку


Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді
Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді заявив, що «насправді вітав би» повітряні удари Росії по угрупованню «Ісламська держава» в Іраку, якби Москва запропонувала це. Таку думку іракський прем’єр висловив в інтерв’ю телеканалу France 24.

Хайдер аль-Абаді додав, що мав розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Прем’єр Іраку заявив, що буде «вражений», якщо російські літаки здійснюють повітряні удари в Сирії по силах поміркованої опозиції, а не по угрупованню «Ісламська держава».

Він сказав, що в інтересах Росії боротися з радикальними ісламістами, оскільки «понад дві тисячі» бойовиків «Ісламської держави» є росіянами. На думку аль-Абаді, для Росії це становить «національну загрозу» і може «спричинити хаос», якщо вони повернуться до Росії.

Іракський прем’єр додав, що Вашингтон і Москва мають зупинити протистояння щодо Сирії і знайти спосіб працювати разом. «Наша мета спільно боротися з угрупованням «Ісламська держава», а не між собою», – наголосив Хайдер аль-Абаді.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив 1 жовтня, що Росія не має планів щодо розширення повітряних ударів ще й на територію Іраку, але розгляне таку пропозицію, якщо Ірак проситиме про це.

США 1 жовтня знову попередили Росію про небезпеки, що виникнуть унаслідок здійснення російських повітряних ударів у Сирії по об’єктах світської й поміркованої опозиції, а не «Ісламської держави».

«Росія ризикує втягнутися ще глибше в цей конфлікт», – заявив речник Держдепартаменту США Джош Ернест.

Росія далі стверджує, що її бойові літаки завдають у Сирії ударів тільки по позиціях угруповання «Ісламська держава». Тим часом із Сирії надходить дедалі більше інформації, що ці удари спрямовані проти інших супротивників режиму президента Сирії, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти. Росія заперечує інформацію про загибель цивільних унаслідок її ударів.

XS
SM
MD
LG