Доступність посилання

ТОП новини

Рада має намір обмежити повноваження СБУ щодо розслідування злочинів у сфері нацбезпеки


Верховна Рада має намір обмежити повноваження Служби безпеки України з проведення досудового розслідування злочинів у сфері національної безпеки й оборони й пов'язаних з тероризмом.

За ухвалення законопроекту № 2542а за основу проголосували 256 депутатів при мінімально необхідних 226.

Також документом конкретизується підслідність злочинів органам Державного бюро розслідувань, наділивши його слідчих повноваженнями щодо досудового розслідування злочинів, зокрема, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а також злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Водночас Державне бюро розслідувань в Україні ще не створили.

Метою законопроекту є виконання рекомендацій Євросоюзу щодо запобігання організованій злочинності та боротьби з нею в частині чіткого розмежування підслідності кримінальних правопорушень між органами досудового розслідування та обмеження повноважень СБУ з досудового розслідування правопорушень здійсненням кримінального провадження щодо злочинів у сфері національної безпеки і оборони та пов’язаних з тероризмом.

20 жовтня оцінювальна місія Європейського союзу повинна написати проміжний звіт щодо виконання Україною плану щодо лібералізації візового режиму. До середини грудня її експерти мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС і ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

Загалом пакет законопроектів щодо лібералізації візового режиму з ЄС, які повинна ухвалити Верховна Рада містить шість законопроектів, в яких серед іншого йдеться про створення Агентства з повернення активів, що сприяє поліпшенню процесу вилучення та конфіскації доходів, отриманих злочинним чином, і внесення змін у закон про фінансування політичних партій згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG