Доступність посилання

ТОП новини

Голова Міноборони Афганістану: в розбомбленому в Кундузі шпиталі ховалися таліби


Лікарня в Кундузі після авіаудару, фото 17 жовтня 2015 року
Лікарня в Кундузі після авіаудару, фото 17 жовтня 2015 року

Виконувач обов’язків міністра оборони Афганістану Масум Станекзай заявив, що бойовики ісламістського руху «Талібан» використовували як безпечне для себе місце шпиталь міжнародної організації «Лікарі без кордонів» у місті Кундузі, який американські війська розбомбили 3 жовтня.

Крім того, сказав посадовець агентству «Асошієйтед прес», імовірно, що в цій же лікарні переховувалися й радники талібів – працівники спецслужб Пакистану.

«Лікарі без кордонів», які керували розбомбленим шпиталем, раніше запевняли, що талібів не було в лікарні під час повітряного удару, внаслідок якого в ній загинули не менш як 22 людини і ще десятки були поранені.

Президент США Барак Обама вже вибачався за цей удар, а Міністерство оборони США повідомило, що буде намагатися виплатити відшкодування родинам загиблих і оплатити ремонт шпиталю.

Американські військові стверджують, що координати для удару по шпиталю надали їм військові Афганістану, заявивши, що там базуються бойовики руху «Талібан», який на той час захопив був Кундуз. Але американці визнають, що остаточне – і помилкове – рішення здійснити удар ухвалили вони самі.

Таліби захопили Кундуз, центр однойменної провінції на півночі Афганістану, 28 вересня, але протягом наступних днів афганські війська за повітряної підтримки США визволили місто.

XS
SM
MD
LG