Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: справа Корбана підтвердила необхідність реформування кримінальної юстиції


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що справа Геннадія Корбана вкотре підтвердила необхідність якнайшвидшого реформування кримінальної юстиції.

«З численних звернень, що надійшли до Уповноваженого у 2014 та 2015 роках, вбачається, що слідчі стали широко застосовувати практику затримання осіб без ухвали слідчого судді саме у випадках, які не передбачені статтею 208 Кримінального процесуального кодексу. Наприклад, особи, про яких йшла мова у зверненнях та які були затримані без ухвали слідчого судді, підозрювались у вчиненні злочинів, що були вчинені ними за декілька місяців або навіть за декілька років до їхнього затримання. Іншими словами, відповідно до чинного КПК України у таких випадках затримання осіб мало бути здійснено у загальному порядку, тобто за попереднім дозволом слідчого судді, а не в порядку, передбаченому статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України», – йдеться у заяві.

Омбудсмен нагадають, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановленому законом.

У разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обґрунтованість якого протягом 72 годин має бути перевірена судом, наголошують в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом 72 годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою. Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника», – додають в офісі Лутковської.

Сьогодні вранці ЗМІ повідомили, що Корбана відвезли у невідомому напрямку із зали Новозаводського райсуду у Чернігові, де йому мали обрати запобіжний захід. Адвокати політика заявили, що Геннадія Корбана викрали.

Проте Служба безпеки України спростувала ці заяви партії «Укроп». Як повідомили в прес-службі відомства, СБУ виконала доручення Генеральної прокуратури: слідчий Генеральної прокуратури України ухвалив процесуальне рішення про затримання Корбана і доручив співробітникам СБУ доставити його в місце проведення слідчих дій.

У Генпрокуратурі повідомили, що Корбана вдруге затримали в рамках розслідування іншого кримінального провадження у рамках статті 208 Кримінального процесуального кодексу Українизараз з затриманим проводяться слідчі дії.

Як повідомили в ГПУ Корбану пред’явлено підозру за низкою статей Кримінального кодексу: 255 (створення організованої злочинної організації), 191 (привласнення, розтрата майна) і 349 (затримання представника влади або працівника правоохоронних органів як заручника). У Генпрокуратурі заявили, що проситимуть суд арештувати Корбана.

XS
SM
MD
LG