Доступність посилання

ТОП новини

Суд переніс розгляд позову КПУ до Мін’юсту на 9 грудня


Комуністи наполягають на бездіяльності Мін'юсту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Комуністи наполягають на бездіяльності Мін’юсту

Київський адміністративний апеляційний суд переніс розгляд позову Комуністичної партії України проти Міністерства юстиції України на 9 грудня.

Представники КПУ звинувачують Мін’юст у тому, що відомство не проводить антидискримінаційної експертизи закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також закидає відсутність перевірок на відповідність закону про декомунізацію міжнародним правовим актам.

«Наша позиція залишається незмінною: КПУ вважає протиправним бездіяльність Міністерства юстиції, яка полягає у невнесенні припису щодо приведення у відповідність до вимог закону найменування символіки та діяльності Комуністичної партії. Ми також наполягаємо, що наказ, який затвердив правовий висновок щодо невідповідності найменування, символіки і діяльності КПУ, – антиконституційний і має бути скасований судом», – каже представник КПУ у суді Ірина Івасюк.

Усі клопотання позивача, серед яких – допит усіх членів комісії з питань дотримання положень закону «Про засудження тоталітарного, комуністичного та соціал-націоналістичного режиму в Україні», допит керівників Комуністичної партії, виклик на слухання уповноваженого Верховної Ради з прав людини, проведення лінгвістичної експертизи на предмет правильного тлумачення комісією положень закону «про декомунізацію», а також інші, протягом судового засідання були відхилені.

Міністерство юстиції апелювало до того, що експертиза «про дискримінацію» проводиться за зверненням суду тільки у справах про дискримінацію.

На сьогоднішньому засіданні розглянули лише клопотання сторін та пояснення представників Комуністичної партії.

Улітку цього року Міністерство юстиції заборонило комуністам України брати участь у місцевих виборах – під заборону потрапила не лише Комуністична партія України, а також Комуністична партія України (оновлена) і Комуністична партія робітників та селян.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. Міністерство сформувало незалежну комісію, яка надала висновки: комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні».

У липні минулого року Міністерство юстиції подало судовий позов про остаточну заборону Компартії. Розгляд справи триває досі.

XS
SM
MD
LG