Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії повернути бурові установки в Чорному морі


Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії повернути бурові установки в Чорному морі.

«Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох бурових установок та нафтовидобувної платформи «Таврида», які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна і природних ресурсів», – йдеться у заяві відомства.

МЗС кваліфікує ці дії російської сторони як «міжнародно-протиправні діяння, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем».

У зв’язку з цим зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії негайно вжити «всіх практично можливих заходів для припинення протиправних діянь, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення у майбутньому та негайно повернути у користування і володіння належне Україні майно».

Раніше у компанії «Чорноморнафтогаз» повідомили, що відбуксирували дві бурові установки з Одеського газового родовища через «підвищену терористичну загрозу».

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» захопили під час анексії Криму Росією. Після цього компанія «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством.

У березні у МЗС України заявили, що «Росія здійснює цілеспрямоване пограбування України». Зокрема, за даними дипломатичного відомства, понад 400 українських підприємств незаконно націоналізували, незаконно використовуються надра України, захоплені 18 газових родовищ. За даними прокуратури Криму, яка працює на материковій частині України, через незаконну «націоналізацію» підприємств в анексованому Криму Україна зазнала збитків на суму понад 50 мільярдів гривень.

Росія анексувала Крим у лютому минулого року. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG