Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО заперечують, що розширення альянсу загрожує Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

В оборонному союзі НАТО заперечують, що розширення альянсу в Східній Європі та зростання активності в цьому регіоні являє загрозу для Росії.

«Ми категорично відкидаємо повністю необґрунтовані претензії, що НАТО і його політика становить загрозу безпеці», – заявила речниця НАТО Оана Лунджеску у вівторок, 5 січня.

Вона додала, що НАТО вивчає нову доктрину, підписану президентом Росії Володимиром Путіним минулого тижня. У цьому документі його російські автори звинувачують Північноатлантичний альянс у порушенні міжнародного права і наближення військової інфраструктури до кордонів Росії.

У грудні НАТО запросила Чорногорію розпочати переговори щодо можливості стати 29-м членом оборонного союзу. Після російської спроби анексії Криму різко зросла присутність військ альянсу і військових навчань у східноєвропейських державах, наближених до Росії. У НАТО наполягають, що кожна суверенна держава «має право обирати для себе, чи приєднуватися до якогось договору або союзу».

Раніше про те, що поведінка Росії становить проблему для США та їхніх союзників, заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Джозеф Данфорд.

Росія наприкінці 2015 року затвердила нову стратегію національної безпеки. У ній, зокрема, вказано, що «здійснення Російською Федерацією самостійної зовнішньої і внутрішньої політики викликає протидію з боку США та їхніх союзників, які прагнуть зберегти своє домінування у світових справах».

XS
SM
MD
LG