Доступність посилання

ТОП новини

Обама: скасування санкцій щодо Ірану є історичним прогресом


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама назвав історичним прогресом скасування щодо Ірану пов’язаних з ядерною програмою санкцій.

«Ми досягли цього історичного прогресу дипломатією, без чергової війни на Близькому Сході», – сказав американський президент у виступі, доступному на сайті Білого дому.

Обама запевнив, що завдяки угоді з’явилася можливість запобігти будь-якій спробі Тегерана створити ядерну бомбу. Він також зауважив, що іншим важливим досягненням стало звільнення Тегераном п’ятьох громадян США.

При цьому Обама визнав, що угода щодо іранської ядерної програми не розв’яже всі суперечності між Вашингтоном і Тегераном. Президент США нагадав: щодо Ірану далі діють санкції, ухвалені через порушення прав людини, підтримку тероризму і випробування балістичних ракет.

Про скасування санкцій, пов’язаних із іранською ядерною програмою, США та ЄС оголосили в ніч на 17 січня – після оприлюднення звіту МАГАТЕ про виконання Тегераном умов укладеної в липні 2015 року угоди зі світовими державами.

17 січня Вашингтон оголосив про запровадження нових санкцій щодо іранських компаній та осіб, пов’язаних з ракетною програмою Ірану. Санкції стосуються п’яти іранських громадян і мережі компаній, базованих в ОАЕ та Китаї.

XS
SM
MD
LG