Доступність посилання

ТОП новини

Надії Савченко пообіцяли в Росії додаткове обстеження й можливу шпиталізацію через голодування – Памфілова


Надія Савченко на суді, фото 18 січня 2016 року
Надія Савченко на суді, фото 18 січня 2016 року

Українська громадянка Надія Савченко, що перебуває під вартою й під судом у Росії, пройде додаткове медичне обстеження у зв’язку з її голодуванням, повідомили у прес-службі уповноваженої з прав людини в Росії Елли Памфілової.

У разі погіршення стану здоров’я Савченко лікарі готові надати їй необхідну допомогу і перевести Савченко до спеціалізованого медичного закладу, мовиться в повідомленні, яке наводить російське агентство «Інтерфакс».

За цим повідомленням, режим і умови утримання Савченко, а також надана їй у слідчому ізоляторі медична допомога перевірялися у п’ятницю, 15 січня, і Савченко не висловила скарг на режим і умови утримання, а свій стан здоров’я оцінила як задовільний.

У зв’язку з голодуванням лікарі здійснюють цілодобове медичне спостереження за Савченко і щодня здійснюють її огляд, контролюють вагу і беруть аналіз крові, заявили в апараті Памфілової.

Того дня, 15 січня, один із адвокатів Надії Савченко Марк Фейгін повідомив Радіо Свобода, що українка має твердий намір продовжувати голодування, що стан її здоров’я поволі погіршується і що її можлива шпиталізація до стаціонару може стати перешкодою для її участі у процесі. «І, чесно кажучи, захист не дуже хоче брати участь у процесі без Савченко. Це теж важливий процесуальний момент», – наголосив він.

Савченко оголосила голодування протесту проти перебігу суду над нею в місті Донецьку Ростовської області Росії 18 грудня, нині воно триває вже другий місяць.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко, на той час військовослужбовець Збройних сил України (штурман бойового вертольота, яку нерідко помилково називають «льотчицею»), яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець-піхотинець, вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

У грудні 2015 року суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня 2016 року.

Росія також відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG