Доступність посилання

ТОП новини

Росія: голова Ради з прав людини назвав заяви Кадирова про опозицію «метафоричною мовою»


Голова Ради з прав людини при президентові Росії Михайло Федотов заявив, що остання заява голови Чечні Рамзана Кадирова з прихованими погрозами російським опозиціонерам є метафорою і не повинна сприйматися як погроза вбивством.

Як сказав Федотов російському агентству «Інтерфакс», проблеми в суспільстві можуть виникати через те, що не всі люди в Росії «розуміють метафоричну мову». Тому, сказав він, Рада з прав людини буде закликати учасників політичного життя країни не провокувати тих, хто «не розуміє мови метафор».

На думку Федотова, висловлювання Кадирова щодо опозиції є частиною його «піар-кампанії» і не повинні сприйматися буквально.

Раніше в понеділок, 1 лютого, на сторінці Рамзана Кадирова в інстаграмі з’явився відеоролик, на якому російські опозиційні діячі показані крізь приціл снайперської ґвинтівки – голова Партії народної свободи («Парнас») і лідер громадського руху «Російський народно-демократичний союз» Михайло Касьянов та його заступник на чолі «Парнасу» й координатор громадської організації «Відкрита Росія», журналіст Володимир Кара-Мурза-молодший. У підпису мовиться: «Касьянов приїхав до Страсбурга по гроші для російської опозиції. Хто не зрозумів, той зрозуміє!»

Касьянов уже заявив, що вважає цей допис Кадирова за пряму погрозу вбивством і має намір звернутися з заявою до правоохоронних органів.

Це вже не перший загрозливий виступ Рамзана Кадирова проти російської опозиції; попередні, як заявляли у Кремлі, там сприйняли спокійно і вони не викликали там ніяких запитань, а президент Росії Володимир Путін називав діяльність голови Чечні ефективною. Речник президента Росії Дмитро Песков, зокрема, заявляв, що згадані чеченськими керівниками «позасистемні» опозиціонери «перебувають поза легітимним політичним полем країни», а тому через слова чільних чеченців не варто «нагнітати ситуацію».

Кадиров у публічному виступі 12 січня назвав російських опозиціонерів «ворогами народу» й закликав судити їх як «зрадників», а потім зі схожими заявами виступили й інші представники керівництва Чечні. І російські, і міжнародні правозахисники закликали владу Росії відреагувати на загрозливу риторику керівництва Чечні на адресу російських політиків, правозахисників і засобів інформації і відправити Кадирова у відставку за численні порушення російського законодавства.

XS
SM
MD
LG