Доступність посилання

ТОП новини

На вулицях Варшави протестували проти уряду і підтримували Леха Валенсу


Антиурядовий мітинг і акція на підтримку Леха Валенси, Варшава, 27 лютого 2016 року
Антиурядовий мітинг і акція на підтримку Леха Валенси, Варшава, 27 лютого 2016 року

В суботу у Варшаві відбулася демонстрація під назвою «Ми – народ», організована Комітетом захисту демократії. Як передає кореспондент Радіо Свобода, захід приурочили підсумку перших 100 днів польського уряду, сформованого консервативною партією «Право і справедливість».

Учасники маршу негативно оцінили роботу уряду, який очолює Беата Шидло.

Лідер Комітету захисту демократії Матеуш Кійовський заявив про згортання демократії у Польщі. За його словами, нині поляки повинні захищати незалежність Конституційного суду, свободу ЗМІ, а також цивільної адміністрації.

«Мусимо захищати наше право на приватність, мусимо захищати незалежність прокуратури, мусимо захищати право власності і наші виборчі права. Хочемо вільної та відкритої Польщі», – заявив Кійовський.

Як пояснили організатори маршу, девіз заходу – це нагадування про історичний виступ Леха Валенси в Конгресі США, який він розпочинав словами «Ми – народ».

Матеуш Кійовський зазначив, що демонстрація у Варшаві – це вияв солідарності з легендарним лідером польської антикомуністичної опозиції, якому зараз закидають співпрацю з комуністичними спецслужбами в першій половині 1970-х. Кійовський назвав Валенсу символом переможної боротьби за свободу і демократію, який відомий у Польщі, Європі та у всьому світі.

Тисячі поляків вийшли на вулиці Варшави, щоб підримати Леха Валенсу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

На віче активісти прочитали листа від Валенси, в якому він запевняє, що не співпрацював із спецслужбами й нікого не скривдив.

«У найгірших снах я не передчував, що через роки після боротьби за свободу, після багатолітніх репресій, обшуків та арештів демократичний апарат держави вдарить по нас, переслідуваних противниках комуністичної системи», – написав у своєму зверненні Валенса.

Багато учасників демонстрації погодилися з легендарним лідером «Солідарності». На їхню думку, оприлюднення польським Інститутом національної пам’яті документів, які начебто підтверджують агентурну діяльність Валенси – це підтвердження згортання демократії в державі.

Чимало учасників маршу йшли в масках із обличчям колишнього лідера антикомуністичної опозиції у Польщі.

За даними варшавської міської влади, в демонстрації взяли участь 80 тисяч людей. Натомість поліція стверджує, що в антиурядовому марші вулицями столиці пройшло 15 тисяч опозиціонерів.

XS
SM
MD
LG