Доступність посилання

ТОП новини

Москаль: за минулу добу через Закарпаття проїхали 58 російських вантажівок, блокування немає


Черга з російських вантажівок до пункту пропуску «Ужгород», архівне фото
Черга з російських вантажівок до пункту пропуску «Ужгород», архівне фото

За минулу добу через Закарпатську область загалом проїхали 58 російських вантажівок, з яких 56 – на виїзд з України до країн Європейського союзу, повідомляє прес-служба голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля.

«Зокрема, через контрольно-пропускний пункт «Дякове» на українсько-румунському кордоні дев’ять російських фур виїхали до Румунії, тоді як із Румунії в Україну – жодної. Через КПП «Ужгород» на українсько-словацькому кордоні 24 фури виїхали до Словаччини і одна – в Україну. Через КПП «Тиса» 23 фури виїхали до Угорщини, а у зворотному напрямку – одна», – йдеться в повідомленні.

У Закарпатській облдержадміністрації наголошують, що «ніякого блокування російських фур у межах Закарпатської області немає», контрольно-пропускні пункти на державному кордоні працюють у нормальному режимі.

Раніше сьогодні Міністерство інфраструктури України заявило, що протести активістів проти транзиту не перешкоджають руху вантажівок. За даними відомства, протести активістів відбуваються біля контрольного пункту пропуску Доманово на Волині на кордоні з Білоруссю і в районі кільцевої дороги міста Стрий.

26 лютого всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявило, що відновлює загальноукраїнську акцію з блокування проїзду російських вантажних автомобілів територією України. Об’єднання вимагає від уряду «невідкладно заборонити транзит російських фур українською територією та скасувати зрадницьке за своїм змістом рішення про відновлення з 25 лютого російського транзиту». У «Свободі» заявляють, що активісти цієї політичної сили блокують російські вантажівки, зокрема на Львівщині та Волині.

25 лютого Україна відновила транзитні переміщення своєю територією вантажних автомобілів з Росії. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив напередодні. Доцільність такого рішення пояснили тим, що Росія відновила транзит українських вантажівок по своїй території. Між тим, активісти, які раніше ініціювали громадську блокаду російських перевізників, висловили невдоволення таким рішенням і заявили про намір відновити свою акцію.

Росія з початку 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією.

Із 11 лютого в Україні активісти почали блокувати транзит російських товарів через українську територію. Активісти закликали владу України офіційно заборонити такий транзит.

14 лютого Міністерство транспорту Росії повідомило, що зупинило на території цієї країни пересування вантажного автотранспорту, зареєстрованого в Україні. У російському відомстві зазначають, що це захід у відповідь на «неправочинне блокування російського автотранспорту на території України», і чинність цієї заборони триватиме, доки українська сторона не врегулює ситуацію з цим блокуванням.

15 лютого Кабінет міністрів України ухвалив рішення про тимчасове припинення транзитних переміщень вантажних автомобілів з Росії територією України.

Згодом Україна і Росія домовилися про повернення заблокованого в цих країнах вантажного автотранспорту протилежної сторони і його водіїв.

XS
SM
MD
LG