Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Польщі не опублікує висновок КС про незаконність законів про нього – Бохенек


Голова Конституційного трибуналу Польщі Анджей Жеплінський оголошує вердикт, Варшава, 9 березня 2016 року
Голова Конституційного трибуналу Польщі Анджей Жеплінський оголошує вердикт, Варшава, 9 березня 2016 року

В уряді Польщі заявили, що відмовляються публікувати рішення Конституційного суду (трибуналу), який визнав антиконституційними закони про зміну засад його діяльності. Про це заявив прес-секретар уряду Польщі Рафал Бохенек 12 березня, наступного дня після того, як Венеційська комісія Ради Європи, дорадчий орган для країн-членів із конституційних питань, заявила, що реформи Конституційного суду в Польщі підірвуть демократію в цій країні.

Бохенек повідомив, що рішення Венеційської комісії спочатку відправлять до парламенту для пошуку рішення всіма політичними силами.

«Уряд залишається при думці, що не може опублікувати висновок деяких суддів КС, що не базується на законних підставах. Це питання також вимагає пошуку компромісу», – сказав Рафал Бохенек.

9 березня Конституційний трибунал Польщі виніс рішення, що низка законів про нові засади його діяльності є неконституційною. Ці зміни запровадила восени 2015 року права консервативна партія «Право і справедливість», що прийшла торік до влади в Польщі.

Зміни, зокрема передбачають, що Конституційний трибунал не зможе ухвалити жодного важливого рішення без участі п’яти нових суддів, яких призначив до його складу парламент голосами депутатів від цієї партії, хоча на той час іще не збігли терміни на посаді попередньої п’ятірки суддів від парламенту. Критики і правозахисники заявляють, що ці зміни мають на меті паралізувати найвищий конституційний орган Польщі.

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що ухвала Конституційного трибуналу неправочинна, бо була ухвалена без урахування вимог саме тих законів, які суд і визнав неконституційними.

XS
SM
MD
LG